Psykologen: Stödet till utsatta barn skiljer sig i landet

Uppdaterad
Publicerad

Vilken hjälp utsatta barn får kan skilja sig mycket mellan olika delar av landet. Det menar psykologen och chefen för nationellt kunskapscentrum för våld mot barn, som var på plats i Borlänge under tisdagen.

Moa Mannheimer är psykolog och centrumchef för Barnafrid, nationellt centrum för kunskap om våld mot barn på Linköpings universitet. Under tisdagen var hon på plats i Borlänge för att träffa personal som arbetar med barn. Hennes bild är att skolpersonal och förskolepersonal ofta är bra på att upptäcka när barn inte mår bra, men att man inte alltid agerar.

Moa Mannheimer är psykolog och centrumchef på Barnafrid. Foto: Fredrik Agné/SVT

– Många är rädda att göra fel eller förstöra ett rättsprocess. Man är också rädd att det ska göra det värre för barnet, så där har vi mycket att  jobba vidare på, säger Moa Mannheimer och fortsätter:

”Det sämsta vi kan göra är att låta de ha det som de har det”

– Det bästa vi kan göra för barn som är utsatta för våld eller övergrepp är att fånga upp dem. Det sämsta vi kan göra är att låta de fortsätta ha det som de har det. Sedan krävs det samverkan och bra samarbete mellan till exempel skolan som anmäler, socialtjänsten och rättsväsendet för att säkerställa att barnet får bästa möjliga omhändertagande. Det är utmanande.

I klippet ovan berättar Moa Mannheimer om skillnaderna mellan hjälp till utsatta barn i olika delar av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.