Ett soprum i Borlänge brann ner under nyårsnatten. Foto: Rickard Sjödin

Stökig nyårsnatt i länet – ”Dalarna stack ut i Bergslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsnatten blev en natt med mycket stök och berusning i Dalarna, enligt vakthavande befäl på polisregion Bergslagen, Fredrik Bäcker.

– Det har varit mycket människor och mycket berusning, Dalarna stack ut i regionen.

Polisen berättar också om raketskjutningar mot personer, djur och byggnader. En konsekvens av stöket är att arresterna i Sälen, Borlänge och Falun nu är fulla.

Fick stenar kastade mot sig

Under nyårsnatten larmades polis och räddningstjänst till området Tjärna Ängar i Borlänge, där en raket som skjutits in på en lägenhetsbalkong hade orsakat en brand.

Fredrik Bäcker beskriver att det var många personer på plats i området och att de flesta skötte sig bra, men att en liten skara uppträdde illa.

– När vi kommer fram möts vi av raketskjutningar och stenkastning. En av poliserna blir träffad i huvudet av en sten, berättar vakthavande befäl Fredrik Bäcker.

Polisen som blev träffad klarade sig utan allvarliga skador.

– Och balkongbranden var mer eller mindre släckt när vi kom dit, säger Daniel Fogd, inre befäl på räddningstjänsten Dala Mitt.

Ny lagstiftning användes

Nu är händelsen med raketskjutningen mot balkongen rubricerad som allmänfarlig vårdslöshet. Stenkastningen mot polisen rubriceras som våld mot tjänsteman samt blåljussabotage, det sistnämnda en lagstiftning som trädde i kraft just under nyårsnatten, den 1 januari 2020.

– Det handlar om att någon försvårar och förhindrar att blåljuspersonal kan utföra sitt arbete, säger Fredrik Bäcker och fortsätter:

– Det är viktigt att visa på hur känsligt det är, det kan vara förenat med livsfara om vi inte får göra vårt jobb.

Soprum brann ner

Under nyårsnatten inkom också larm till SOS om ett soprum på Vasagatan i centrala Borlänge som stod i lågor. När räddningstjänsten kom dit var byggnaden övertänd.

– När vi kom fram så släckte vi av. Det var nära att branden spred sig till hyreshuset bredvid, berättar Daniel Fogd, inre befäl på räddningstjänsten Dala Mitt.

Inga personer ska ha skadats och brandorsaken är oklar.

Enligt uppgifter till dt.se så misstänker polisen att branden var anlagd och har rubricerat händelsen som mordbrand på grund av spridningsrisken till det intilliggande bostadshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.