Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar bostadsbolaget Kopparstaden för att bekämpa måsarna. Foto: SVT

Stökiga måsar stör boende i Bojsenburg – Kopparstaden: ”Jobbar i olika faser”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu får det kommunala bostadsbolaget i Falun, Kopparstaden, in många rapporter om aggressiva måsar som stör hyresgästerna.

– När vi pratar måsar blir det mycket skrän och mycket liv, de låter och sjunger så det kan bli mycket ljud, säger Annika Stålberg, förvaltningschef på Kopparstaden.

Områdena som är mest drabbade av stökiga fåglar varierar men i år är det Bojsenburg och Britsarvet som hyresvärden får in flest rapporter ifrån.

Så undviker du måsbon

Perioden då det rapporteras flest fågelincidenter är precis när måsungarna kläckts och hoppat ur boet, och det är under den period då fåglarna är som mest bevakande.

Kopparstaden råder alla sina hyresgäster att vara extra vaksamma på området runt den egen lägenheten, och har här tre snabba tips för att undvika att få fågelbon på sitt hus.

Kopparstadens tips för att undvika att måsar bygger bo

  1. Ha rent runt bostaden och ha inte skräp liggande framme på sin uteplats eller gemensamma ytor. Till exempel grillplatser eller lekplatser.
  2. Mata inte fåglarna, lägg inte ut tex rester och bröd.
  3. Ser man ett fågelbo på taket till sin bostad ska man ringa hyresvärden och inte försöka ta bort boet på eget bevåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.