Foto: Arkivbild. Tommy Söderström, TT

Stökigt när NMR höll möte i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

Det var stökigt i samband med att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samlades på Rättviks marknad under lördagen. Organisationen drog på sig flera polisanmälningar.

Organisationen placerade sig i rondellen på marknadsområdet där man höll upp banderoller med sitt politiska budskap och delade ut flygblad. Dock fanns inget tillstånd för aktiviteten.

Skyldig söka tillstånd

– Vi bedömde det som en allmän sammankomst och då är man skyldig att söka tillstånd, säger vakthavande befäl i polisregion Bergslagen.Organisationen anmäls nu bland annat för brott mot ordninglagen.

Det blev också flera incidenter på platsen då NMR irriterade sig på att en brandbil stod fel placerad där NMR stod. En person omhändertogs när NMR försökte ge sig på chauffören av bilen och samtidigt fritog delar av sällskapet den omhändertagne.

Lastbilsföraren anmäldes för vårdslöshet i trafik.

Senare ska NMR ha konfronterats av en gruppering på en parkering och det uppstod bråk. En person i den mötande gruppen ska ha misshandlats med knytnävsslag och en flagga tillgreps.

Främjande av flykt

Enligt förundersökningsledaren Göran Nilsson har följande anmälningar kommit in efter händelsen; brott mot ordningslagen, misshandel, stöld alternativt personrån, vårdslöshet i trafik och en främjande av flykt.

– Hela utredningen är komplex men totalt sett ser utredningsläget bra ut. Det är sällan vi har så många vittnen på samma plats i en nykter miljö, så utredningsläget är gott, säger Nilsson.

Det söndrar och förstör

Magnus Wikman, marknadsgeneral, tycker hela händelsen är ledsam.

– Det förstör och söndrar så mycket, i en folkfest som ska vara så familjär, säger han till SVT. 

I övrigt vill han inte uttala sig om händelserna konkret i nuläget, utan hänvisar till polisutredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer