Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir väldigt krångligt” – Följ med till tågstationen i Borlänge där resenärerna får förseningsbesked efter urspårningen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Stopp i tågtrafiken mellan Dalarna och Stockholm efter urspårning

Uppdaterad
Publicerad

Det är stopp i tågtrafiken mellan Borlänge och Säter på grund av en urspårning. Det påverkar tågen mellan Dalarna och Stockholm.

Det var vid 20.30-tiden på onsdagskvällen som ett godståg med containrar spårade ur mellan Borlänge och Säter.

– Vi har stora skador på anläggningen, kontaktledningen är riven och det är omfattande skador på räls och växel, berättar Katarina Wolffram på Trafikverkets presstjänst.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat urspårningen.

– Det är för tidigt att säga, minst en vagn har spårat ur, berättar Wolffram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Hannes Forssell berättar om urspårningen på plats i Borlänge. Foto: Johan Lindgren/SVT

”Kommer att bli förseningar”

Urspårningen orsakar stopp på sträckan Mora – Stockholm, Stockholm – Mora och Borlänge – Örebro, via Ludvika. Enligt SJ hänvisas resenärer till ersättningsbuss mellan Borlänge och Avesta Krylbo.

– Vi har ersättningsbussar och leder om trafiken, men det kommer att bli förseningar. Vi sitter nu med att få ihop planeringen framåt, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Trafiken igång först nästa vecka

SJ och Trafikverket uppgav tidigt på torsdagsmorgonen att det fanns en prognos på att trafiken beräknas kunna återupptas igen på sträckan först den 28 februari. Senare under torsdagen uppger man att man tagit tillbaka prognosen och inte vill lämna någon ny.

– Det är oklart om det blir tidigare eller senare än den 28:e, med det är omfattande skador så det kommer helt klart att ta flera dagar, säger Katarina Wolffram.

Personal finns på plats sedan onsdagskvällen, enligt SJ, och resenärer uppmanas att vara uppmärksamma på skyltning och utrop vid stationen.

Stationer som berörs av stoppet:

Borlänge C, Ludvika, Stockholm C, Arlanda C, Uppsala C, Sala, Avesta Krylbo, Hedemora, Säter, Falun C

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.