Så här var det tänkt att se ut från början. Men nu krymper bygget. Foto: Arkiv

Stoppade köpcentret goda nyheter i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att det inte blir något handelsområde vid den nya flygplatsen i Sälen kom som en överraskning för de flesta. Men det kan bli en vinstlott för köpcentret i Långflon några mil därifrån.
– Det här är bra för oss. Jag trodde aldrig på idén, säger Kjell Skjaerstad vid Långflons Stormarknad.

Om det hade blivit ett handelscentrum vid den nya charterflygplatsen i Sälen hade det blivit en allvarlig konkurrent om de norska kunderna i området. Det finns redan ett mindre köpcentrum i Långflon i nordligaste Värmland, precis på riksgränsen några mil från flygplatsområdet i Sälenfjällen.

 – Jag har varit skeptiskt hela tiden. Jag trodde inte att det skulle bli något stort handelsområde där. Det finns inte plats för två stycken med det begränsade kundunderlaget som vi har här på norska sidan, säger Kjell Skjaerstad, chef vid den stora livsmedelsbutiken i Långflon.

Överraskning

Det stoppade bygget vid flygplatsen överraskade de flesta. Kommunledningen visste inte om det och det finns till och med ägare till flygplatsbolaget som inte kände till att köpcentret inte byggs innan flygplatsen i Sälen öppnar i slutet av nästa år.

Under torsdagen fanns på bolagets egna hemsida fortfarande uppgifterna kvar om att handelsområdet skulle öppnas samtidigt som flygplatsen och att det skulle innebära 500 nya jobb. Men sent på kvällen efter SVT:s avslöjande togs den informationen bort.

Oklara arbetstillfällen

Nu är det oklart om det finns några beräkningar på hur många nya arbetstillfällen som skapas vid den nya flygplatsen.

Gränshandlaren i Långflon med erfarenhet tror att det var svårt att hitta tillräckligt stora handelsföretag till flygplatsen men han menar att den norska marknaden är fortsatt stark.

 – Gränshandeln håller i sig och kommer att göra så under lång tid framöver. Men jag trodde inte på idén att norska kunder skulle åka två mil längre bort för att köpa sitt fläsk och sin snus, säger Kjell Skjaerstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer