Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att trenden vänder” – följ med in i ladugården och hör Kajsa Petersson om valet att lämna ekoproduktionen. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Stor minskning av ekobönder i Dalarna: ”Får inte betalt för det vi gör”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 13 år som ekobonde har Kajsa Petersson i Horndal gått tillbaka till konventionellt jordbruk igen. Kostnaderna för den ekologiska odlingen blev för tunga att bära.

– Efterfrågan på ekologisk mjölk har minskat under ganska lång tid, samtidigt har den extra betalning vi fått för att vara eko också minskat, säger mjölkbonden Kajsa Petersson.

Den första juni i år gick hon tillbaka till det konventionella jordbruket igen. Och hon är inte ensam om att lämna ekoproduktionen.

Minskning med 69 stycken

På antalet ansökningar om eko-stöd, som ekobönder gör hos Jordbruksverket varje år, ser man en nedåtgående trend i hela landet. 2019 fanns 237 ekobönder i Dalarna. I år var det bara 168 som ansökte om stöd, en minskning med 69 stycken.

För Kajsa Petersson var det inte helt enkelt att ta beslutet.

– Men att det konventionella jordbruket har närmat sig ekojordbruket i vissa avseenden har gjort det lättare att ta steget tillbaka för oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.