Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bettina Velten från Tyskland är lyrisk över att vistas i svenska fjällen: ”Det är helt fantastiskt här. Inte som i Tyskland där vi bara har vägar och en massa människor överallt”. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Stor ökning av fjällturister från Mellaneuropa – allt fler sommarbesökare från Nederländerna och Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fjällturister i Dalafjällen som kommer från Mellaneuropa har ökat stort i sommar. Främst kommer besökarna från Nederländerna och Tyskland.

– Många från Tyskland har ändrat sina semestervanor helt efter coronapandemin, säger Axel Velten från Dessau nära Berlin som hyrt stuga i Fulufjällets nationalpark.

Tyska och nederländska besökare har dominerat bland de internationella besökarna i Dalafjällen även tidigare år.

– Men i år var det varit fler här från Belgien och Schweiz än från Norge och Danmark och det är ovanligt. Det är mycket, mycket fler utländska besökare här i år, säger Tommy Lönnebacke, stuguthyrare i Fulufjällets nationalpark.

Bettina Velten hade aldrig varit i Sverige innan besöket på Fulufjället.

– Det är helt fantastiskt här. Inte som i Tyskland där vi bara har vägar och en massa människor överallt, säger Bettina Velten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.