Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utan behandling är det en livshotande sjukdom” – smittskyddsläkaren Fredrik Rücker berättar om ökningen av invasiva streptokocker och hur smitta kan förebyggas. Foto: Lotta Olin/SVT

Stor ökning av invasiva streptokocker i Dalarna – fyra fall hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades 35 personer av invasiva streptokockinfektioner i Dalarna. Det är en kraftig ökning jämfört med året innan.

– Utan behandling är det här en livshotande sjukdom, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare i region Dalarna.

Enligt Socialstyrelsen orsakar den här bakterien, streptokocker grupp-A, de flesta och de allvarligaste infektionerna hos människan.

Oftast handlar det om halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber. Men i sällsynta fall kan streptokockinfektionen bli invasiv och leda till allvarlig sjukdom som blodförgiftning och organsvikt. Då krävs omedelbar vård.

Lindrig infektion vanligast

Vet man varför vissa drabbas av den invasiva varianten, och vissa inte?

– Nej, men sannolikt handlar det om faktorer både hos bakterien och hos den som blir smittad. Det vanligaste är att man får en lindrigare infektion, säger Fredrik Rückert.

FALL AV INVASIVA STREPTOKOCKINFEKTIONER I DALARNA

2024: 4 fall (hittills)

2023: 35 fall

2022: 11 fall

2021: 7

2020: 13

2019: 26

2018: 14

Källa: Smittskyddet region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.