Anläggningen planeras ligga på Kniptjärnsberget. ”Det kan ske olyckor och vad gör man då?”, frågar sig Thomas Strandberg som bor i området. Foto: Torbjörn Påhlman

Stor oro kring planerad gruvtipp – 400 personer bakom protestlista

Publicerad

Runt 400 personer, främst från Olsbacka och Aspeboda , har skrivit på protestlistor mot en planerad gruvavfallsbehandlingsanläggning på Kniptjärnsberget mellan Falun och Borlänge.

Det är företaget Fortum Vaste Solution AB som bland annat planerar att tvätta rent stora mängder förorenat gruvslam från Falu koppargruva och efter reningsprocessen ska tvättvattnet ledas ut i sjön Runn. Men gruvslammet utgör bara en fjärdedel av det inkommande avfallet enligt företaget.

”På anläggningen avses förbehandling, deponering och mellanlagring av årligen max 200.000 ton varav max 120.000 ton som deponering”, så står det i företagets egna presentation av projektet där man också klargör att 100.000 ton motsvarar cirka 15 transporter med avfall till anläggning per dag.

– Det är en väldigt stor anläggning men om den är på rätt plats eller inte vet jag inte. Men jag ser svårigheter ur bullersynpunkt och när det gäller risken för vattenföroreningar, säger Dan Westerberg (C), ordförande i myndighetsnämnden för miljö- och byggfrågor.

Han och kommunledningen har ett möte inplanerat med Fortum Vaste Solution om några veckor. Men redan under fredagen kommer företagsledningen till Falun för att ha ett möte med de närboende som protesterar.

Och från de närboendes håll befarar man det värsta:

– Det kommer att släppas ut föroreningar i Runn och det kan ske olyckor och vad gör man då?, undrar Thomas Strandberg i Olsbacka som är en av de närboende som nyligen var på ett samrådsmöte där företaget presenterade sina planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer