Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 2021: Den ökade risken för gräsbränder i det torra fjolårsgräset är ett återkommande problem. Intervju med Kamil Bialas, stf räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Stor risk för skogsbränder i Dalarna – varning utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för att det är stor eller mycket stor risk för skogsbränder i delar av Dalarna. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, enligt varningen.

Varningen om stor eller mycket stor risk för skogsbränder gäller i de södra delarna av Dalarna och på måndagskvällen började det brinna i skogsterräng på Galgberget i Hedemora kommun. Räddningstjänsten kunde ringa in branden och släckte den under kvällen.

Flera kommuner berörs av varningen

Avesta kommun, Hedemora kommun och Smedjebackens kommun berörs av varningen. Enligt SMHI sprids eld lätt i skog och mark i området och man bör vara väldigt försiktig vid eldning utomhus. Varningen gäller tills vidare.

Södra Dalarnas räddningstjänst uppger att gräsbrandsrisken är stor, och lokalt mycket stor, i och med torr och solig väderlek och att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus

Varning för gräsbränder i norr

SMHI har också utfärdat en varning för stor risk för gräsbränder. Den varningen gäller de norra delarna av länet och upp över landet , till de snöfria delarna av Norrland. Där handlar det om att brand lätt sprids i det torra fjolårsgräset och den som eldar utom hus måste vara försiktig.

Även räddningstjänsten Dala Mitt skriver på sin hemsida att det är hög brandfara och att man kraftigt avråder från att elda utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.