Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu görs en stor satsning på att få vätgaståg till Sälen. Men först måste rälsen byggas upp igen. I klippet ser du hur vätgaståg ser ut och hör varför vd:n för turistbolaget Destination Sälenfjällen vill satsa på den nya typen av tåg som ännu inte finns i trafik i Sverige. Foto: SVT

Stor satsning på vätgaståg till Sälen – ”Vattenånga i avgasröret en dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Nu görs en stor satsning på att få vätgaståg till Sälen. Men först måste rälsen byggas upp igen.

– Får vi till det tar det fem år, säger Anders Bjernulf vd för turistbolaget Destination Sälenfjällen.

Malung-Sälens kommun och turistnäringen gör gemensamt en satsning för att järnvägen ska byggas ut till Sälen. I dag tar rälsen slut i Malungfors, fem mil söderut.

Tidigare har turistbolaget fått 550 000 kronor i kommunalt bidrag och nu får företaget ytterligare 300 000 kronor. 

”Måste titta på alternativ”

Pengarna ska användas för att utreda möjligheterna att trafikera banan, som från Borlänge och norrut inte är elektrifierad, med vätgaståg.

Idag finns inga sådana tåg i trafik i Sverige.

– Klimatavtrycket för gästerna i Sälenfjällen är till 80 procent resan till och från området. Även om det blir elbilar i framtiden så måste vi titta på alternativ och då är vätgaståg där det är vattenånga i avgasröret en dröm för oss, säger Anders Bjernulf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.