Smittskyddsläkare Anders Lindblom berättar om skolans arbete för att minska smittspridningen i utsatta kommuner. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Stor smittspridning i fyra dalakommuners skolor

Publicerad

Borlänge, Mora, Älvdalen och Orsa är de kommuner som just nu har mycket distansstudier i skolorna på grund av omfattande smittspridning i samhället. Att hålla distansen i skolorna genom att ha färre elever i taget och att sprida ut eleverna på olika raster har blivit ett sätt att försöka hindra smittspridningen.

– Det är när eleverna kommer upp i åldrarna som man ser en större smittspridning, berättar smittskyddsläkare Anders Lindblom i klippet ovan.

Hör smittskyddsläkaren berätta mer i klippet ovan.

Så ser det ut i de fyra mest drabbade kommunerna

Mora kommun:

På grund av minskad smitta har Mora ingen för- eller grundskola stängd.

I gymnasieskolan är 65 procent av eleverna på plats. Resten studerar på distans beroende på utbildningsform.

Orsa kommun:

Låg- och mellanstadiet studerar som vanligt på skolan. Högstadiet har distansundervisning varannan dag.

Älvdalens kommun:

Det endast högstadieskolan, Älvdalsskolan, som studerar hundra procent på distans. Strandskolan har ingen distans. Alla som går F-6 har normalundervisning.

Borlänge kommun:

I grundskolan är det endast Maserskolan åk 7-9 som har distansundervisning. Alla andra har normalundervisning.

Gymansieskolorna, Hagaskolan och Soltorgs gymnasiet, hade hundra procent distansundervisning förra veckan. Men från och med idag återgår de till en blandning av när- och fjärrstudier beroende på enskild individ och lektionstyp. 

De som har praktiska moment får komma in och olika årskurser får olika veckor beroende på utbildningsform. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.