Foto: SVT

Stora barngrupper skadliga för barnen

Uppdaterad
Publicerad

Minst var fjärde avdelning har 21 barn eller fler i majoriteten av kommunerna. Samtidigt visar svensk forskning att stora barngrupper riskerar skada barnens utveckling.

Igår berättade vi om Elsa Eriksson snart tre år i Gävle som långt före sin treårsdag fick flytta från den lilla småbarnsgruppen till en större barngrupp med 23 barn på förskolan i Gävle. Det finns många små barn som Elsa som får gå i stora barngrupper och Skolverket har sett att det finns en allmän trend att barngruppernas storlek ökat över tid i hela landet. På Skolverket är Ingrid Lindskog enhetschef för den avdelningen som är ansvarig för grundskolan och förskolan.

– Vi är naturligtvis väldigt oroade över den här utvecklingen. För det måste finnas en rimlig förutsättning att ha en bra pedagogisk verksamhet.

Minst 26 barn inte ovanligt

Skolverkets statistik för 2011 visar hur stor andel av barnavdelningarna i varje kommun som har minst 21 barn i gruppen (2012  publiceras mars 2013). Det är statistisk som kommunerna själva lämnat till Statistiska centralbyrån.

I Dalarna ligger Falun i topp, där har 29 procent, d.v.s. nästan var tredje barngrupp minst 21 barn. I Gävleborg ligger Gävle i topp där också 29 procent av avdelningarna har minst 21 barn.

Stora barngrupper riskerar skada barnen

Malin Broberg är psykolog och forskare på Göteborgs universitet och är en av författarna i en bok om förskolan i Sverige som kommit i år, Anknytning i förskolan (Natur & Kultur 2012). Enligt henne visar forskning som gjorts på området att för stora barngrupper riskerar skada barns utveckling.

– I forskningen ser man att kvalitén försämras ju fler barn man har. Och mellan 3 och 5 barn så kan vi se att försämringar i pedagogens möjligheter att svara lyhört på barnets kommunikation och behov, enligt Malin Broberg.

Ingrid Lindskog på Skolverket anser att den pedagogiska verksamheten riskeras med för stora barngrupper.

– Det finns ju en läroplan att det ska handla om pedagogiskt verksamhet inte förvaring och då måste man ju ha rimliga förutsättningar., säger hon.

Malin Broberg från Göteborgs anser att många barn utsätts för stora risker i förskolan med dagens utveckling.

– Vi vill ha en förskola som förebygger svårigheter, stress och psykiskt ohälsa, vi vill ha en förskola som är positiv till barns utveckling, vi vill inte ha en förskola som riskerar skada barnen.

Är det så idag?

– Ja på vissa håll skulle jag säga att det är det så, säger Malin Broberg.

Ingen lag finns om maxgräns

Men enligt skollagen så får kommunerna ha den gruppstorlek de anser att de kan och behöver, men det hindrar inte kommunerna från att de måste ta ansvar för och motivera varför de har så stora barngrupper, menar Ingrid Lindskog på Skolverket.

– I lagen står det att barngrupperna ska ha en lämplig storlek och sammansättning och det kan man inte krypa undan, och i våra allmänna råd står det att man ska göra konsekvensutredningar och beskriva varför man har det på det här sättet, säger Ingrid Lindskog.

Men forskningsteamet från Göteborgs universitet har kommit fram till vad som är bra storlek på en barngrupp för de större barnen. 

– I Vår bok säger vi att 18 barn är gränsen, säger Malin Broberg på Göteborgs universitet.

För de mindre barnen är rekommendationen 12 barn per grupp, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.