120 000 följare har kunnat ta del av Magda Gads journalistik från kriget mot IS i Irak och Syrien något hon nu får Stora journalistpriset för. Foto: Christine Olsson, TT

Stora Journalistpriset till Magda Gad

Uppdaterad
Publicerad

Falubördiga Journalisten Magda Gad tilldelades på torsdagskvällen Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare”.

Gad, som jobbar som krigskorrespondent för Expressen, vinner kategorin med juryns motivering: ”För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog”.

Bevakar kriget mot IS

Under senare år har hon bevakat kriget mot IS på plats i Irak och nu senast i nordöstra Syrien, där hon beskriver misären i den avskurna värld som kriget skapat.

– Jag är stolt över att kunna berätta vad som hände, men det är tragiskt att jag kom ut ifrån den bubblan men inte de, säger Magda Gad i intervjun under prisutdelningen.

Förnyat kontakten med publiken

Sin journalistik lägger hon till stora delar ut på sin Facebooksida. 120 000 personer kan där följa krigskorrenspondentens iakttagelser och ställa frågor och föreslå nya vinklar på berättelserna från området.

– Det här är framtiden. Det är så här jag vill ha det, jag gillar inte envägskommunikation utan vill ha en ständigt pågående dialog, säger Magda Gad och berättar att hon publicerar allt med hjälp av sin telefon och att hon lever med den och rapporteringen all sin vakna tid.

Journalisten Magda Gad. Foto: Expressen TV, Magnus Bergström/Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.