Foto: SVT

Stora Enso stänger maskin vid Kvarnsvedens bruk

Uppdaterad
Publicerad

Skogskoncernen Stora Enso stänger en pappersmaskin vid Kvarnsvedens bruk i Borlänge. Företaget menar att nedstängningen direkt handlade om att stänga ner en maskin eller äventyra hela bruket – nu riskerar 140 anställda riskerar att bli av med jobbet.

Ledningen för företaget räknar med årliga besparingar på drygt 110 miljoner kronor. Engångskostnaderna för sparpaketet väntas landa på 160 miljoner kronor.

”Vi planerar att omorganisera verksamheten för att stärka Kvarnsvedens bruk i den strukturellt nedåtgående pappersmarknaden. Planerna inkluderar permanent nedläggning av PM8, eftersom maskinen är liten och tekniskt sett gammal och tyvärr inte längre konkurrenskraftig under rådande marknadsförhållanden”, skriver Kati ter Horst, chef för division Paper, i ett pressmeddelande.

Fackordförande: Har ryktats om ett tag

Sonny Waern, som är facklig ordförande på pappersavdelningen 50, tycker att beskedet är tråkigt. Fast det var inte helt oväntat, då det har ryktats om nedstängningen en tid men han hoppas att neddragningarna främst ska lösas med pensionsavgångar. Förhandlingarna ska påbörjas direkt.

Hör här vad Sonny Waern säger om stängningen här

Nedstängning av maskin – eller äventyra hela bruket

Mikko Joiko som är platschef på Kvarnsvedens Bruk säger, under en presskonferens som höll under torsdagsförmiddagen, att maskinen, PM8, har gått med förlust i tre år och att den därför kommer att stängas i juni i år.

Per Lyrvall är svergiechef för Stora Enso och berättar att det stått mellan att stänga maskinen eller äventyra hela pappersbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.