Stora störningar på telefoni och nätverk hos Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

På måndag eftermiddag drabbades Region Dalarna av omfattande it-problem som just nu påverkar fast telefoni, växeln och it-system. Vården uppehålls genom manuella reservrutiner.

Problemen och störningarna som beskrivs i den här artikeln löstes under tisdagsmorgonen 8 mars.

Regionen meddelar att man gått upp i stabsläge och har kallat in regional ledning och de lokala särskilda sjukvårdsledningarna för att följa händelseutvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder. De första problemen upptäcktes på eftermiddagen.

Region Dalarna

– Det var ungefär 15.30 som vi gick ut med den första signalen internt, säger kommunikationsdirektör Henrik Pederby på måndag kväll.

Inom vården kan störningarna resultera i att exempelvis en remiss från akuten till röntgen, eller resultat på labbprover, måste skrivas på papper. Patientjournaler går dock att läsa, och i nuläget klarar man av att upprätthålla sjukvården genom manuella reservrutiner, säger Pederby.

Vet ni när problemen kan vara lösta?

– Nej vi har ingen prognos just nu. Vi har aktiverat alla våra nödrutiner och vi har staben igång under natten.

I nuläget går det inte heller att säga något om orsaken till problemen.

– Teknikerna jobbar men de har inga teorier om vad som ligger bakom än. I staben har vi varit mest fokuserade på att lösa hälso- och sjukvården.

Nödnumret 112 fungerar, liksom både sajt och telefonnummer 1177 Vårdguiden. Personer som vill ringa förlossningen i Falun hänvisas till mobilnummer 070 658 09 94, uppger regionen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet