Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Fridner, rekryterare på Trafikverket, berättar om svårigheterna att anställa även till fasta tjänster. Foto: Anders Hansson/SVT

Större utmaningar att hitta arbetskraft för företag och industri

Uppdaterad
Publicerad

Färre söker sommarjobb hos kommuner, myndigheter och industri. Det är bilden som Rekryteringlots Dalarna har av situationen inför sommaren.

– Det är många som signalerar är att det är färre sökande jämfört med tidigare år, säger Lotta Strömer på Rekryteringslots Dalarna.

Peter Möller, samhällsanalytiker på Region Dalarna, bekräftar läget.

– De två största utmaningarna som vi ser när det gäller den regionala utvecklingen är klimatomställningen och demografin, att vi får allt färre i arbetsför ålder, säger han.

När det gäller demografin så syns heller ingen ljusning.

– På fem-tio års sikt så blir det ännu sämre.

Men det finns åtgärder som kan göras, och till viss del görs redan nu, som skulle kunna underlätta läget.

– Det finns en tilltro till digitaliseringen, att den kan leda till effektiviseringar. Vi kan också behöva höja pensionsåldern, och få in ungdomar snabbare på arbetsmarknaden, säger Peter Möller.

I klippet berättar Ellen Fridner, rekryterare på Trafikverket, att det blivit svårare att anställa även till fasta tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer