Se bilderna på vattnet inne på Falu Lasarett och hör regionrådet Ulf Berg (M) berätta om läckan.

Stor vattenläcka på Falu lasarett – mottagningar tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

En större vattenläcka inträffade i hus 5 på Falu lasarett under tisdagskvällen.

– Man bedömer att 40 000 liter formligen forsat ut, säger regionrådet Ulf Berg (M).

Larmet gick strax efter klockan 18 på tisdagskvällen som ett automatlarm. Räddningstjänst larmades då en sprinkler löst ut brandlarmet på plan 2 i hus 5 på Falu lasarett. Det inträffade har lett till omfattande vattenskador, framför allt på plan 1 och plan 2, samt hisshallen i hus 5.

– I dagsläget är det svårt att säga hur omfattande de materiella skadorna är. En kartläggning av skadornas omfattning kommer nu att genomföras av försäkringsbolag, saneringsfirma och Region Dalarna, säger Martin Ullgren, byggprojektledare på Regionfastigheter i ett pressmeddelande.

Kan behöva vara evakuerade fram till sommaren

Enligt Regionfastigheter är flera avdelningar drabbade av läckan och mottagningarna på plan 1 och 2; ögonmottagningen, käkkirurgen och sjukhustandvården kan behöva vara evakuerade till andra lokaler fram till sommaren, enligt pressmeddelandet.

Öronmottagningen, hörsel- och synmottagningen som finns på våningarna ovanför det drabbade planet bedöms kunna vara kvar i sina lokaler, medan mottagningen på våningen under, neurologmottagningen, bedöms kunna öppna igen inom kort.

Patienter kommer att kontaktas

Patienter med inbokade besök som nu behöver ombokas kommer att kontaktas av vården.

Vad som utlöste sprinklersystemet är inte klarlagt. Bjälklag och väggar kommer nu att torkas med hjälp av olika tokningsmetoder.

– Det pågår en utredning och exakt vad som hänt är ännu inte klarlagt, säger Martin Ullgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.