Foto: Idre Himmelfjäll

Storsatsning på ny skidanläggning

Uppdaterad
Publicerad

1,2 miljarder kronor ska investeras de kommande åren och 150 nya arbetstillfällen skapas när satsningen på Idre Himmelfjäll genomförs i Älvdalens kommun.

Idre Himmelfjäll blir den största satsningen på en ny alpinanläggning i Dalarna på decennier. Nästa år börjar utbyggnaden av 15 nedfarter, liftsystem och snökanoner bland annat.

Samisk lodge

Hittills har 120 fritidshustomter sålts och det planeras för ytterligare 1.000 stycken och 2.000 bäddar de närmaste fem åren. I höst börjar dessutom arbetet med en samisk lodge i området. Idre Sameby är involverade i projektet som bland annat innehåller restaurang, boende och informationscenter.

Pengar från Tillväxtverket

Hittills har 175 miljoner kronor investerats i anläggningen av olika parter. Älvdalens kommun har dessutom satsat 70 miljoner på ett reningsverk som möjliggör utbyggnaden. Styrelsen för Idre Himmelfjäll har nu beslutat att investera ytterligare 181 miljoner kronor fram till 2019. Tillväxtverket har beviljat ett investeringsstöd till projektet på nästan 25 miljoner kronor.

Totalt räknar man med att 1,2 miljarder kronor ska investeras i anläggningen de kommande fem åren och att 150 nya arbetstillfällen skapas i Älvdalens kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalafjällen

Mer i ämnet