Stort sug efter vaccin bland ungdomar ledde till stopp för dos 1-vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Mängden 16-18-åringar som velat ta vaccin mot covid-19 har varit stor. Så stor att doktor.se, som ansvarar för vaccineringen i fem dalakommuner, i fredags stängde möjligheten till drop-in.

– Vi stängde ner för att få grepp om vaccintillgången, nu har vi det, säger Jörgen Malmberg, projektledare på doktor.se.

Både möjligheten till drop-in och tidsbokning av dos 1 stängdes. Enligt meddelandet som gick ut till den som försökte boka tild under fredagen berodde stoppet på vaccinbrist.

Coronaviruset i Dalarna

– Brist är ett olyckligt ord, det är klart att det är brist utifrån behovet eller viljan att vaccinera sig, med det är ingen brist utifrån den leveransplan vi fått, säger Jörgen Malmberg.

Återupptas på tisdag

På tisdagen återupptas drop-in-verksamheten och tidsbokningen i mån av tider och vaccintillgång efter att nya vaccinleveranser kommit in. Fokus ligger nu på de som ska få sin andra dos. Jörgen Malmberg uppskattar att runt 90-95 procent av de som nu får vaccin får sin andra dos.

Även om det fortsatt skulle vara många som vill ta en första dos så ska det inte vara någon risk att de som väntar på en andra dos blir utan.

– Nej, det har vi tillgång till, säger Jörgen Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet