Fält med invasiv växt står intill jord som säljs till privatpersoner i Ludvika. Hör vad Anders Hammarbäxk, ansvarig på WBAB:s återvinningscentraler, säger om det i klippet. Foto: Lotta Olin /SVT

Fält med invasiv växt står intill jord som säljs till privatpersoner i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

På Björnhyttans återvinningscentral i Ludvika finns stora fält av den invasiva växten jättebalsamin. Alldeles i närheten av den anläggningsjord som det kommunala återvinningsbolaget säljer till privatpersoner.

– Det är inte så bra, säger Linnea Hedman Söderström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna

Länsstyrelsen skickade information om jättebalsamin till alla återvinningscentraler i länet redan förra året. Trots det, och det faktum att det är markägarens ansvar att utrota den invasiva arten, växer ändå jättebalsamin i mängder på Ludvika kommuns största återvinningscentral, Björnhyttan. 

– Det är något som har gått mig förbi faktiskt. Men det ligger på vårt ansvar, så jag får ta på mig en del av det, säger Anders Hammarbäck, ansvarig för WBAB:s (Wessmanbarken Vatten & Återvinning AB) återvinningscentraler i Ludvika och Smedjebackens kommuner.

I klippet förklarar Anders Hammarbäck hur det är möjligt att det blivit så här, och vad kommunens återvinningsbolag WBAB planerar att göra åt problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.