Foto: TT

Stort intresse för fjällstugor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lockas att köpa boende i fjällen. I Vemdalen har intresset ökat med hela 66 procent jämfört med förra vintern.

– Det satsas mycket här, både på nya hus och tillgänglighet till spåren, säger fastighetsmäklaren Ann Lorentsson.

I fem fjällorter – Åre, Idre, Sälen, Tänndalen och Vemdalen – har intresset att köpa vinterboende skjutit i höjden det senaste året, enligt statistik från Hemnet. En sammanställning av sökningar på företagets hemsida visar att Vemdalen i Härjedalen är den ort som ökade allra mest – 66 procent jämfört med perioden december-januari 2013.

– Det har vi verkligen märkt av. Personer som har varit här ger en positiv bild till sina nära och då sprider det sig, säger Ann Lorentsson hos fastighetsmäklarna ERA Vemdalen.

Priserna går upp

Tidigare lockade främst närhet till liften men nu har köparna siktat in sig på annat.

– Längdåkning och skoterspår intresserar allt fler. Samtidigt ser köpare det som en investering som man kan hyra ut för att finansiera driften, säger hon.

Med större efterfrågan kostar det mer att vinna en budgivning. Störst prishöjning bland de fem fjällorterna hade Idre med 11 procent jämfört med 2013, enligt Mäklarstatistik.

– Det ligger i tiden att skaffa sig en fjällstuga. Att Idre är populärt tror jag beror på den lägre prisnivån än Sälen som lockar samma typer av personer, säger Bengt Hedenmark, mäklare på Fastighetsbyrån i Idre.

Fler barnfamiljer

Enligt Hedenmark är det många som köpte fjällboende på 1980-talet som nu säljer till yngre barnfamiljer. Även möjligheten att hyra ut sin fjällstuga har bidragit till ett ökat köpsug i Idre.

– Nu kan man hyra ut sin stuga skattefritt upp till 40 000 kronor, vilket verkligen gynnar fritidsboende. När ränteläget är så lågt bli det billigt att låna, och de som har pengar på banken ser att man tjänar mer på att inverstera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.