Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) om de nya kraven på skogsägare. Foto: Oscar Fries /SVT

Strandhäll (S): ”Kan se bekymmer med nya kraven”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägare har fått hårdare krav på sig att ta hänsyn till fridlysta växt- och djurarter vid avverkning. Det handlar exempelvis om att skogsägare måste visa hur alla vilda fåglar påverkas i ett aktuellt område, och då inte bara varje fågelart utan varje enskild fågel.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) anser att det finns problem med Skogsstyrelsens nya krav.

Bakgrunden är en ny striktare tolkning av gällande artskyddslagstiftning. Den nya tolkningen medför att markägaren har ett större ansvar för att redogöra för hur en avverkning eller annan skogsbruksåtgärd kommer att påverka fridlysta växt- och djurarter.

– Vi har också att följa de olika direktiv som finns på EU-nivå och vi ska ha högt ställda krav på ett bra hållbart och smart skogsbruk i Sverige, ingen tvekan om det. Men vi måste också samtidigt kunna använda de produkter som skogen genererar för att bygga mer i trä till exempel och för våra biobränslen, säger Annika Strandhäll (S).

Det låter som att det är olika världar som står lite i konflikt med varandra?

– Man måste väga av naturligtvis. Å andra sidan så är bilden att vi är många både från skogsindustrin, miljörörelsen och från politiken som ser vikten av att värna vårt smarta, hållbara skogsbruk och att också kunna använda skogen för den gröna omställningen.

Starta klippet för att höra klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) om de nya kraven på skogsägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.