Strid om det gamla äppelträdet i Gävle. Foto: SVT

Strid om äppelträd i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla äppelträdet i Sofiaparken i Gävle är Sveriges största och många kämpar för att bevara det när kommunen tänker bygga i parken.

Äppelträdet har bedömts som unikt och har verkligen engagerat folk inte bara i Gävle.

I slutet av maj gav kommunen klartecken till byggandet av ett radhus i parken där trädet står. Sedan dess har ett antal eldsjälar hållit vakt både natt och dag.

Engagemanget för att bevara äppelträdet har inte upphört trots semestertider. För några dagar sedan passerade namninsamlingen 3.000 underskrifter och under hela tiden har en grupp på 20 till 25 personer turats om att hålla vakt.

Att ordföranden i bygg- och miljönämnden, Jörgen Edsvik, har meddelat att man har ambitionen att bevara äppelträdet har inte lugnat dem som kämpar för att trädet och parken ska få vara kvar.

– Jag sitter här för att jag upplever att varje grönområde som finns kvar i stan är väldigt viktigt. När jag blev medveten om det här mycket unika trädets historia så ville jag definitivt ställa upp, säger Kolbjörn Wilcko.

– Kommer det någon med motorsåg så tror jag att jag sitter i trädtoppen innan jag hinner blinka, trots att jag är väldigt höjdrädd, säger Rose Westby.

– Vi kedjar fast oss. Trädet och parken ska vara kvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.