Lokala råvaror i långa banor när Avesta firade 100 år som stad med gratis jubileumslunch. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Strykande åtgång på Avestas jubileumslunch

Uppdaterad
Publicerad

Firandet av Avesta stad 100 år kulminerar med den stora stadsfesten i helgen och hittills har den varit en succé. Inte minst lockade gratis jubileumslunch många in till stadens centrum.

Mängder av Avestabor slöt upp när hemstaden firades och många passade på att äta gratis jubileumslunch. 16 personer jobbade med att servera de 2000 protionerna som hade en strykande åtgång.

Kocklandslaget

Det är Fredrik Andersson från kocklandslaget som står bakom den specialdesignade menyn baserad på lokala råvaror förvandlade till:  ”Krispig bakad kålrot med kålrotskräm, Sauterade gula ärtor med senap, Kålpudding på lammkött från Bäsinge, Senapsmarinerad kål, potatis bakad i brynt smör samt svartvinbärskräm och kryddig lammsky.som kålrot, kål och lamm”.

Ny chans

Portionerna rapporteras ha haft en strykande åtgång. Missade man möjligheten så finns det en ny chans på tisdag då menyn serveras i kommunens skolor och äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.