Vad händer när det går ett automatlarm och det inte brinner? Är man då skyldig att betala utryckningen?
Ja, Johan Paulsson fick en faktura från sin hyresvärd på 6.000 kronor efter att han orsakat att automatlarmet gick i hyreshuset han bodde i.
Han och hans flickvän var hemma i studentrummet och skulle laga till pommes frites i ugnen och råkade då bränna dessa.
– Jag öppnade ungsluckan lite för fort och var inte beredd på att det skulle vara så mycket rök som det var. Det gick upp i brandlarmet som sitter rakt ovanför, berättar Johan.
Följde instruktioner
Johan följer då de instruktioner som hyresvärden Kopparstaden satt upp i varje lägenhet. Han öppnade alltså fönstret och vädrade ut så att automatlarmet i byggnaden inte skulle lösas ut.
Brandlarmet gick först i Johans lägenhet, men minuten senare i hela byggnaden.
– Då ringde jag till 112 och försökte avbryta men det var för sent. Jag frågade ”kommer jag få betala för det här? Det kan jag inte tänka mig svarade den jag pratade med”, berättar Johan.
– Om det inte visar sig vara någon brand så har ju vi åkt dit i onödan så att säga, och då skickar vi räkning till den som äger larmet, säger Leif Andersson, förbundschef Räddningstjänsten DalaMitt.
Faktura skickades vidare till Johan
Räddningstjänsten skickade alltså en faktura till fastighetsägaren kopparstaden som i sin tur skickade den till Johan.
– Den hyresgäst hos oss som orsakat en merkostnad ska också betalas den, detta så att grannarna inte får merkostnader, säger Annika Stålberg som är förvaltningschef på Kopparstaden.
Johan Paulsson tycker att det är fel att han är betalningsskyldig eftersom han följde instruktionerna som Kopparstaden satt upp.
– Jag var här hela tiden och gjorde allt jag kunde. Bränna mat kan ju vem som helst göra, säger han.