Studenter gör distanstentamen – övervakas med webbkamera

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år tillbaka kan studenter på Högskolan Dalarna göra tentamen på distans, på internet. Konceptet är inte nytt, men det är något som högskolan är ensam om, enligt tentamenssamordnaren Roger Westlund.

Inom vissa kurser, mestadels språkkurser, kan studenterna sitta hemma, eller någonstans i världen, och göra tentamen genom datorn.

Studenterna måste ha headset och webbkamera för att kunna övervakas av tentamensvakterna, som sitter hemma hos sig.

Fick börja från början

– När det här började för fem år sedan tänkte jag att jag skulle höra med andra högskolor om hur de hade gjort. Men jag märkte då att det inte fanns några andra högskolor som hade tentor online, på distans, så jag fick börja från början, säger tentamenssamordnaren Roger Westlund och fortsätter:

– Det är ungefär som en vanlig tentamen på campus, den största skillnaden är att man sitter hemma och gör den.

Över 10 000 studenter har deltagit

Maria Boström är en av de drygt 10 000 studenter som gjort distanstentamen online sedan starten och hon tycker att det var skönt att kunna sitta i sin hemmiljö och slippa åka iväg.

– Men det var lite pirrigt med uppkoppling och nätverk och så, om det skulle bli problem, säger Maria Boström.

”Man kan ju googla”

Men går det att lita på internet och kan onlinetentor på distans göra det lättare för studenter att fuska? Roger Westlund kan inte se några risker, men fusk förekommer även inom det här konceptet.

– Man kan ju googla. Men vi ser studenten och skärmen samtidigt, vi ser inte vad de skriver exakt men vi ser hur skärmen ser ut. Och de som har fuskat hittills har använt böcker som man inte får ha med sig och fusklappar som vi upptäckt, säger han.

Finns det några risker med det här tror du?

– Nej, jag tror inte det. De övervakar en hela tiden och de kan ju be mig att ta min webbkamera att visa runt om, om det skulle vara nånting, säger Maria Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.