Studentlägenheter – Svårt i Falun och Borlänge för studenter

Uppdaterad
Publicerad

DALARNA Bostadsgarantin som många lärosäten skyltar med är inte en försäkran om en studentlägenhet utan snarare ett sätt för universitet och högskolor att locka studenter.

Det anser Sveriges förenade studentkårer (SFS), som säger att bostadssituationen för landets studenter är värre i år än någonsin.

Endast tre av de lärosäten som SFS granskar klarar organisationens krav på en ”riktig” bostadsgaranti.

– Bostadssituationen är väldigt mörk, den är mörkare än någonsin. Flera tusentals studenter står utan bostad, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande i SFS.

Rekordmånga antagna

Att rekordmånga personer blivit antagna till höstens utbildningar innebär också att det också är rekordmånga personer som slåss om landets studentboenden.

– Det ser värst ut i storstäderna och i studentstäderna, som Lund, Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholm men även på mindre platser som Växjö och Halmstad, säger Elisabeth Gehrke.

Lovar men håller inte

När Sveriges förenade studentkårer, SFS, tittat närmare på bostadssituationen inför höstterminen har det visat sig att många lärosäten utlovar bostadsgaranti – men hjälper den verkligen?

– Nej, bostadsgaranti hjälper inte, säger Elisabeth Gehrke. SFS har granskat bostadssituationen på 29 orter i Sverige och av dem så har 13 orter erbjudit men det är bara tre som kan uppfylla riktiga bostadsvillkor. Vi menar att en bostadsgaranti ska innebära en rimlig hyra i relation till studiemedlet, ett förstahandskontrakt i en hyresrätt eller studentbostad.

Tar det inte på allvar

– Politiker, på alla nivåer, tar inte den här frågan på större allvar. Vi har varnat för det här i många, många år – det här är ingen nyhet. Vi har sagt att det kommer att bli kris och nu är vi här, säger Elisabeth Gehrke.

– Är det kris?

– Ja, det är det verkligen!

Svårast i storstäder

Problemen är störst i landets större städer och de klassiska universitetsstäderna. Så här ser det där:

* Göteborg: minst 6 månader för korridirsrum och 3-4 år för en studentlägenhet i centrala staden.

* Stockholm: svårare än någonsin med 52.000 köande. Att få ett eget boende tar det minst 20 månader och vill man bo hyfsat centralt får man vänta 3,5 år.

* Uppsala: 3-4 års väntetid på en studentlägenhet och ett korridorsrum i centrala stan upp till 6 år.

* I Lund är genomsnittstiden för eget studentboende ett och ett halvt år enligt Akademiska Föreningen.

Bostadsproblemen har varit svåra under en längre tid och Lunds universitet har därför ansökt om att få bygga studentbostäder och fått det beviljat. 900 studenter uppskattas behöva akutboende vid terminsstart.

Så ser du ut på olika orter

Grönt – Bostadsgaranti, erbjuder ett studentboende inom en månad:

Gävle

Trollhättan

Härnösand

Gult – Erbjuder ett studentboende någon gång under höstterminen:

Blekinge TH

Borås

Falun

Borlänge

Gotland

Jönköping

Karlstad

Kristianstad

Kalmar

Linköping

Norrköping

Luleå

Piteå

Östersund

Sundsvall

Mälardalen (Västerås/Eskilstuna)

Skövde

Umeå

Örebro

Rött – Kan inte erbjuda ett studentboende under höstterminen:

Uppsala

Göteborg

Lund

Stockholm

Halmstad

Växjö

Malmö

Källa: SFS

Källa: SFS

Tove Hanell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.