Susanne drabbad av bedragare: ”Hemskt obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 17 000 kronor. Så mycket pengar köpte en bedragare resor, hotellvistelser och andra kortköp för med Susanne Naulas kreditkort. Trots att hon fortfarande hade det i sin plånbok.
– Jag har ingen aning om hur de har kommit över mina uppgifter, säger Susanne.

När Susanne Naula i Djurås skulle tanka på en bensinstation i byn med sitt kredikort, så nekades köpet. Hon försökte två gånger till i andra automater, men fick samma besked. ”Köp medges ej”.

– Efter tredje gången så åkte jag hem och kollade på kontot för kortet, som jag har en kredit på 15 000 kronor på, och såg att någon använt mitt kort vid 20 tillfällen, berättar Susanne Naula.

Köpte hotellvistelse och resor

Summan för de 20 olika transaktionerna uppgår till nästan 17 000 kronor. Flest köp har gjorts hos Skånetrafik i Malmö via Klarna, men hennes kreditkort har också använts till en hotellvistelse i Amsterdam och kortköp i både Stockholm och Berlin.

– Det känns jättemystiskt och konstigt att någon har handlat på mitt kort i mitt namn, säger Susanne.

”Har ingen aning om hur de kommit över mina uppgifter”

Hur bedrägeriet gått till är oklart. Susanne använder kreditkortet väldigt sällan, och då främst när hon tankar och bokar tågresor. Sist hon nyttjade det var över två veckor innan de okända transaktionerna startade då hon tankade på en bensinstation i Falun. Men på bensinstationen förklarar man att kortautomaterna kontrolleras varje dag och att man inte hittat någon skimningsutrustning.

– Jag har ingen aning om hur de har kommit över mina uppgifter. Det är hemskt obehagligt, säger Susanne.

Spärrade kortet och polisanmälde

Ärendet polisanmäldes och kortet spärrades så snart Susanne blev varse om att hon blivit utsatt för ett bedrägeri. Och pengarna behöver hon inte betala då kortföretaget meddelat att de plockar bort den summan från nästa faktura.

– Det här är sådant där som man läser om, men inte tror att man själv ska drabbas av, konstaterar Susanne.

Starta klippet ovan för att höra Susanne Naula berätta om hur hon upptäckte bedrägeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer