Foto: SVT/Arkivbild

Susanne Norberg (S): Var samma slutsatser som jag gjort

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) säger att rapporten bekräftar vad hon själv kommit fram till när det gäller uppsägningarna om de fyra tjänstemännen. När det gäller visselblåsarfunktionen håller hon med om vad som sägs i rapporten.

– Det var samma slutsatser som jag gjort, att det handlar om meningsskiljaktigheter och samarbetssvårigheter, jag är glad att vi nu fått rapporten, säger Susanne Norberg (S).

Relationskritik

En del av kritiken från revisorerna handlar om relationen tjänstemän och politiker sinsemellan.

SVT granskar Falu kommun

– Det är väl ingen hemlighet att det funnits lite stridigheter, men det får väl de som stått för agerandet som det handlar om stå för, säger Susanne Norberg (S).

Håller med om visselblåsarfunktionen

När det gäller ärendet med visselblåsarfunktionen säger Susanne Norberg att hon håller med om vad som sägs i rapporten – att visselblåsarfunktionen är viktigare än hur visselblåsningen ser ut.

Den visselblåsning som tidigare kommundirektör Dan Nygren gjorde, där han anonymt kritiserade tidigare chefen för ledningsförvaltningen Inger Klangebo för att ha gått en dyr utbildning han själv godkänt, och där han utlämnade det avtal som visade godkännandet, kommenterar Susanne Norberg såhär:

– Hur anmälan gick till går naturligtvis att diskuteras, men det viktigaste är att anställda är trygga med att funktionen fungerar, säger Susanne Norberg.

Vad säger du om att visselblåsarärendet  som Dan Nygren gjorde inte anses ha gjorts i ond tro, trots att avtalet inte inkluderades?

– Jag har inte varit inblandad i ärendet och hur det gick till, det måste du prata med berörd tjänsteman om, säger Susanne Norberg.

Välkomnar åtgärder

Hon välkomnar de åtgärder som föreslås i rapporten, till exempel en ny incidenthanteringsrutin som beskriver vilka åtgärder som ska vidtas vid misstanke om oegentligheter, vem det är som ska vidta åtgärderna och hur det ska göras.

– Får vi till oss att det här behöver vi se över så är det det vi måste göra, säger Susanne Norberg.

– Nu sätter vi punkt för det här, vi måste se framtiden an, det här är ett avstamp mot framtiden också att jobba framåt, säger hon.

Finns det några planer på en egen utredningsgrupp eller hur ni ska jobba vidare med vad som föreslås i rapporten?

– Vi tar till oss det som rapporten lyfter fram, men det finns inga tankar på en egen utredningsgrupp, det viktigaste nu är framtidstro i kommunen, säger Susanne Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet