Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du mer om Svante Forsberg och Charlotte Nestlers mördarsnigelprojekt ”Arion vulgaris” som gick till final i forskar-SM. Foto: Karyna Solohub/SVT

Svantes mördarsnigelprojekt till final i forsknings-SM i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Mördarsniglar, Runns vattenkvalitet och datorprogram som simulerar smittspridningen av covid-19. Det var några av bidragen som visades upp i veckan när semifinalen i forsknings-SM hölls på campus vid högskolan i Borlänge. 

SM i forskning är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieelever som studerar naturvetenskap, teknik och matematik. Under tisdagen ställdes 23 projekt ut i korridoren på campus i Borlänge där de bedömdes av en jury.

– Det är högskolans uppdrag att främja forskning och vi vill att unga ska få upp ögonen för forskning, säger Johan Sonne som är projektledare vid Högskolan Dalarna.

Vidare till final

Svante Forsberg och Charlotte Nestler från Lugnetgymnasiet i Falun gick vidare till finalen med sitt mördarsnigelprojekt, ”Arion vulgaris”, som enligt Svante Forsberg slår hål på tidigare uppfattningar om snigelns beteende.

– Vi har bevis på att sniglar dör trots att de har mat och befinner sig där klippta sniglar finns, säger Svante Forsberg.

Avgörs slutet av mars

Totalt kvalificerade sig åtta elever till final i Forsknings-SM under semifinalen i Borlänge. Tävlingen avgörs den 27-30 mars vid Södertälje Science Park där ett hundratal finalister ska tävla.

• ”P-pillers effekt på akvatiska organismer”, Meral Mulood, Dana Lindholm, Lugnetgymnasiet, Falun

• ”Arion vulgaris”, Charlotte Nestler, Svante Forsberg, Lugnetgymnasiet, Falun

• ” Exploring Particle Trajectory and Decay in Cloud Chambers: Implications for the Mott Wave Theory and the Quantum Measurement Problem”, Erik Lindgren, Bennet Monheim, FaluFrigymnasium

• “Patient Zero – Epidemic Simulator”, Alve Stenport, Oskar Olars-Brown, Lugnetgymnasiet, Falun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.