Svärdsjökillar gjorde gruvdokumentär

Publicerad

Ikväll visas en dokumentärfilm här i SVT om gruvan i Malmberget i Gällivare kommun. En film som två unga killar från Svärdsjö utanför Falun ligger bakom:

Det är en gruva dokumentärfilmen handlar om. Men trots att Alexander Rynéus och Per Eriksson som ligger bakom filmen, båda två kommer från Svärdsjö utanför Falun, så är det inte Falu koppargruva den handlar om, utan den här gruvan i Malmberget i Gällivare.

– Det är en berättelse om ett samhälle som är beroende av den verksamhet som samtidigt gör att samhället måste rivas, säger Alexander Rynéus.

Filmen om Malmberget är deras första dokumentärfilm. Och trots debuten har filmen blivit väldigt uppskattad på filmfestivaler och redan innan inspelningarna började på riktigt vann de 75.000 kronor för filmidén.

– Det var jättekul. Det har betydd mycket för projektet, säger Per Eriksson.

Per och Alexander har vuxit upp tillsammans i Svärdsjö och de har gjort film tillsammans sen dom var 13 år, ett vinnande koncept som de kommer att fortsätta med!

Dokumentärfilmen kan du se i SVT2 nu ikväll klockan 20.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.