Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se räddningsledaren visa hur branden spred sig och MSB:s helikoptrar som vattenbombar området. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Svårsläckt skogsbrand mellan Falun och Rättvik – vattenbombades med helikoptrar

Uppdaterad
Publicerad

Det brann i ett skogsområde norr om riksväg 69 mellan Falun och Mora under natten och torsdagsmorgonen. Räddningstjänsten bedömer att brandområdet var ungefär nio hektar stort.

Vid 10-tiden på förmiddagen hade lågorna släckts, och fokus riktades mot eftersläckning och bevattning.

Räddningstjänsterna i området hade åtminstone tio enheter på plats. Eftersom brandområdet ligger i Leksands kommun styrdes arbetet av Räddningsregion Bergslagen.

– Det har varit svårt att ta sig fram till branden på grund av otillgänglig terräng, men vi har lyckats lokalisera brandområdet med hjälp av drönare, säger Nicole Wikström som talar för Räddningsregion Bergslagen.

Arbetet på platsen började redan vid 01-tiden under natten mot torsdagen.

Det nio hektar stora området ligger nära Rällsjön mellan Rättvik och Falun. Foto: SVT

Släckningshelikoptrar inkallade

Även helikoptrar kallades in för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Jag insåg när jag såg lågorna i skogen och statusen på vinden och väderförhållandena att vi skulle behöva hjälp från flygande resurser, så vi har MSB:s helikoptrar från Västerås här som bistår oss, säger räddningsledaren Louise Söderberg.

Torrt i skog och mark

Från klockan 12 på torsdagen gäller eldningsförbud i alla dalakommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.