Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Wikner berättar vad han tycker behöver göras när det gäller försäkringar kring vaccin. Foto: Anders Hansson/SVT/Naina Helén Jåma/TT

Advokat om vaccinskador: ”Borde stiftas en ny lag”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin med svininfluensa som inleddes för 11 år sedan uppmanades befolkningen att vaccinera sig. Drygt fem miljoner svenskar vaccinerade sig, men över 400 barn och ungdomar drabbades av narkolepsi. Advokat Mats Wikner i Falun, som företräder många av dem, menar att det behövs en ny lag.

Advokat Mats Wikner företräder personer som drabbats av narkolepsi som en följd av Pandemrix, det vaccin som användes mot svininfluensan.

440 personer har fått sambandet narkolepsi-Pandemrix godkänt. Där har ersättning utgått för sveda och värk, samt invaliditet. Men enligt Mats Wikner är det svårt att få ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Läkemedelsförsäkringen säger att symptomen måste ha visat sig senast 24 månader efter vaccination, annars anses det att det inte finns något samband.

– Det var staten som gick ut i en vaccinationskampanj och mer eller mindre tvingade friska människor att vaccinera sig. Sedan blev de sjuka och nu får de kämpa för att få ersättning. Det är inte rimligt, säger Mats Wikner.

För att undvika att människor står utan ersättning vid eventuella skador av kommande vaccin, menar Mats Wikner att läkemedelsbolagen borde bli skyldiga att teckna en försäkring. Något som idag sker på frivillig basis.

– Om folk vaccinerar sig och råkar ut för en skada så ska de få en bra ersättning. Det behövs tydligare lagstiftning för att säkerställa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer