Fler vill jaga sitt eget kött Foto: Lars Pehrson/TT

Svårt att mätta svensk älghunger

Uppdaterad
Publicerad

Älgkött är trendigt och efterfrågan bara stiger. Behåll mindre själva och sälj mer, är uppmaningen till alla älgjägare, nu när älgjakten startat i norra Sverige.

– Skaffa inte en frys till, sälj hellre vidare, säger Svenska Jägareförbundets informationsansvariga, Christina Nilson-Dag.

Det går åt mycket älg i Sverige. Trots att nästan 90 000 älgar sköts förra säsongen mättades inte den svenska efterfrågan.

Dalarna – Älgjakten 2015

– Framåt sommaren brukar allt vara slut. Allt säljs ut, allt går åt, säger Jörgen Persson, delägare i viltgrossistfirman Åke P.

Ett fritt djur

I Lunds saluhall har många kunder kommit in de senaste veckorna och frågat efter älg, berättar Oskar Falck i köttbutiken Holmgrens. Men de får bärga sig ytterligare någon vecka då det tar ett antal dagar innan köttet från de första skjutna älgarna i norra Sverige kan börja säljas i butik.

– Jag tror att det är fler som fått upp ögonen för viltkött. Det är fler som väljer eko och till exempel älg är ett substitut som många ser som ett fritt djur. Det känns mer moraliskt rätt för vissa, säger Oskar Falck.

Innerfiléer och ryggpartier går åt först. Men även de delar av älgen som kräver mer av kocken, som framdelsköttet, har numera stor åtgång.

Vill sprida till fler

Av de 20 000 ton viltkött som jakten ger i Sverige varje år behåller jägarna 16 000 ton själva.

– Vi vill gärna sprida det till fler. Det är ett sätt att öka både intresset och acceptansen för jakten, att vi delar med oss av viltköttet, säger Christina Nilson-Dag.

Hon tror att många jägare tycker att det är för krångligt att sälja. Många i norra Sverige har långt till närmaste vilthanteringsanläggning och om köttet ska säljas i butiker och på restauranger är det viktigt med jämn och hög kvalité, vilket kräver optimal hantering av djuret efter att det fällts. Jägareförbundet satsar därför på utbildning och informationsinsatser till jägarna. Samtidigt blir vilthanteringsanläggningarna fler, vilket underlättar för jägare som vill sälja.

Fakta: Vildsvinet går om älgen

Nästan 90 000 älgar sköts under förra jaktsäsongen, vilket gav ton 12 000 älgkött.

I Sverige har 300 000 personer ett statligt jaktkort från Naturvårdsverket.

Vildsvinen håller på att gå om älgarna som vanligaste djur att jaga. Säsongen 2013-14 fälldes ungefär lika många älgar som vildsvin. Men eftersom älgarna är mycket större produceras avsevärt mer älgkött än vildsvinskött.

Svenskar beräknas äta två kilo viltkött per person och år.

Älgjakten inleds den första måndagen i september i norra Sverige och andra måndagen i oktober i södra Sverige.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Älgjakten 2015

Mer i ämnet