Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är jättetragiskt att det kan gå så fort” – verksamhetschefen Annika Väfors berättar om när de träffar personer som blivit hemlösa. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

”Svårt för de som hamnar utanför systemet” – länets RIA-stugor ser en ökning av hemlösa utan missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga RIA-stugor i länet har gäster som är hemlösa. Flera har blivit det efter att livssituationen hastigt ändrats på grund av till exempel skilsmässa, sjukskrivning eller arbetslöshet.

– Sedan pandemin ser vi en ökning av människor som inte är missbrukare, de hamnar utanför på grund av dålig ekonomi, säger Annika Väfors, verksamhetschef på RIA i Borlänge.

I Dalarna finns i dag drygt 400 hemlösa personer enligt en kartläggning Socialstyrelsen gjort.

– Jag ser hur tufft det har blivit för många. Idag måste man vara väldigt stark för att klara systemet, säger Anna-Karin Börjesson, verksamhetschef för RIA i Ludvika.

Tappar fotfästet

I Dalarna finns RIA-stugor i Ludvika, Borlänge och Falun. Där kan man bland annat få frukost, ta en dusch och få viss stöd och hjälp.

– Vi har träffat flera som inte har missbruk och där det har hänt saker som gör att deras situation snabbt förändras. Till exempel att en anhörig går bort och man tappar fotfästet, vilket sedan leder till att man förlorar jobbet, säger David Johanssson, verksamhetschef på RIA-stugan i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.