• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenska Jägareförbundet kräver – Tillåt jakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Det bör bli tillåtet med jakt på varg igen, när regeringens mål om 200 vargar nu har uppnåtts. Det menar Svenska Jägareförbundet och poängterar att vargstammen nu tycks öka oroväckande snabbt.

Svenska Jägareförbundet vill att regeringen beslutar om en aktiv förvaltning som gör att vargstammens fortsatta utveckling sker under kontrollerade former.

Jakten bör ske med traditionella metoder och bedrivas av lokala jägare, menar Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner.

-Inget län ska behöva tolerera mer än en eller två kullar eller föryngringar per år, säger Torsten Mörner.

-Rovdjuren attackerar och dödar både älg, hundar och andra tamdjur i så stor omfattning att ingen meningsfull jakt kan bedrivas. Därför måste regeringen våga stoppa vargens ökning och tillåta jakt nu, säger Jägareförbundets ordförande.

-Möjligheten att få bedriva legal jakt gör också att den illegala jakten kommer att minska, säger Torsten Mörner.

-Vi måste få ett snabbt beslut från regeringen, redan i vinter måste jakten på varg inledas, avslutar Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.