Svenska kyrkans medlemstapp leder till dålig ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Lima Transtrands församling är en av dem som drabbats hårt av medlemstappet och nu överväger församlingen att till och med sälja prästgården för att spara pengar.

 – Det går faktiskt inte ihop, säger Börje Holgersson ordförande i kyrkorådet.

Prästgården i Transtrand är en av få som är byggnadsminnesmärkt. En unik fastighet som inte får renoveras eller byggas om hur som helst och som tillsammans med kyrkan intill är en klassisk miljö i Västerdalarna. Men nu överväger församlingen att sälja prästgården. Allt för att spara pengar.

 – Vi tappar medlemmar och har inte så många kyrkobesökare men kostnaderna för våra kyrkor är fortfarande väldigt höga, säger Börje Holgersson.

Förlorar över en miljon medlemmar

Enligt beräkningar från stiftet så kommer Svenska kyrkan att förlora långt över en miljon medlemmar i Sverige inom en tioårsperiod. Därmed minskar inkomsterna och besparingar väntar. Och då är förslaget att just göra sig av med fastigheter som i dag kostar stora pengar. Eller som prästgården i Transtrand som dessutom har ett stort renoveringsbehov beräknat till mer än fem miljoner kronor.

 – Det går ju inte att öka produktionen i den här verksamheten. Det här är ett dilemma, säger Börje Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.