Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frågan om hur kyrkans skogar ska skötas är en av de stora frågorna i årets kyrkoval. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Hyggesfritt eller inte – Svenska kyrkans skogar het valfråga

Publicerad

Svenska kyrkan är landets femte största skogsägare. Och frågan om hur skogarna ska skötas i framtiden har blivit en av de stora frågorna i årets kyrkoval.

– Jag tror att det är ett paradigmskifte nu på hur vi ser på skogen. Om det ska vara en produktionstillgång som vi bara kan skövla eller om det är något som vi måste sköta om, säger Fia Vikström i Säter, representant för Vänstern i Svenska kyrkan i Västerås stift.

Vänstern i Svenska kyrkan är en av de nomineringsgrupper som tycker att skogsbruket inom kyrkan behöver förändras och att till exempel hyggesfritt skogsbruk ska införas.

Andra nomineringsgrupper, som Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR, tycker det är bra som det är i dag.

– Vi har svårt att se att det skulle vara en katastrof med kyrkans miljöförvaltning. Men självklart måste det föras ett levande samtal om hur vi vårdar skapelsen, säger Lennart Sacrédeusi i Mora som kandiderar för KR.

Åsikterna om hur kyrkans skog ska förvaltas går isär bland nomineringsgrupperna. Vi har träffat Fia Vikström, Vänstern i svenska kyrkan, och Lennart Sacrédeus från Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Har både skog- och jordbruksmark

I Västerås stift förvaltas cirka 43 700 hektar produktiv skogsmark samt en mindre del jordbruksmark. Markerna ligger inom Dalarnas-, Västerås-, och Örebros län – varav cirka 54 procent ligger inom Dalarnas län. Den årliga avkastningen/utdelningen uppgår till runt 30 miljoner kronor enligt stiftet.

Totalt i Sverige har Svenska kyrkan 466 000 hektar skogsmark.

Lång tradition

Att kyrkan äger mark har en lång historisk tradition. Prästgård och mark skänktes av bönder till kyrkan för att ge prästen möjlighet till försörjning. Därför kallas den mark och egendom som från början skänkts till Svenska kyrkan för prästlönetillgångar.

Dagens prästlönetillgångar förvaltas av stiften och består av prästlönefastigheter och prästlönefonder.

Kyrkans tidning har ställt frågan till gruppledarna för de elva nomineringsgrupperna i kyrkomötet, kyrkans högst beslutande organ.

Behöver Svenska kyrkans skogsbruk förändras?

JA

Miljöpartister i Svenska kyrkan

Socialdemokraterna

Vänstern i Svenka kyrkan

Öppen kyrka – en kyrka för alla

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan

Sverigedemokraterna

NEJ

Kristedemokrater i Svenska kyrkan

Centerpartiet

EJ TAGIT STÄLLNING

Fria liberaler i Svenska kyrkan

Frimodig kyrka

Borgerligt alternativ

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer