Trenden att byta namn håller i sig. Förra året fick Patent- och registreringsverket (PRV) in cirka 8 300 ansökningar om namnbyte, jämfört med 7 900 året dessförinnan.
– När jag började här -97 var antalet runt 4 000, så det är en markant ökning, säger Mattias Benke, handläggare på PRV.
Antingen, berättar han, väljer människor ett gammalt släktnamn eller så låter man fantasin flöda och hittar på ett helt nytt namn. Vernervinge, Blackkatt, Falkmark och Oxstark är alla exempel på efternamn som PRV godkänt i år.
– Jag ser på en gång att det här är påhittade namn. Oftast är det något med slutleden som jag reagerar på, som -vinge.
Fyra generationer
För dem som föredrar ett släktnamn har praxis ändrats så att betydligt fler namn är tillgängliga nu, jämfört med tidigare. Förut fick man ta ett namn förutsatt att det hade burits av en släkting i rakt ”uppstigande” led högst 80 år tillbaka i tiden. Sedan ändrades det till 100 år, men nu är det upp till fyra generationer tillbaka i tiden som gäller.
– Då är vi nere på mormors mormor eller farmors farmor, det vill säga någonstans på 1860-talet, och då öppnar sig helt andra möjligheter att hitta ett namn. Det har gjort att vissa adelsnamn, som Natt och Dag, blivit vanligare på senare år.
Liberaliseringen av svensk namnpraxis följer en liknande trend i de andra nordiska länderna. Men i Sverige har det gått trögare än i exempelvis Danmark, där man får ta sin sambos namn. I Sverige måste man fortfarande vara gift.
– Våra efternamn betyder mycket för oss. Jag får samtal hela tiden från människor som är oroliga för att någon använt deras efternamn på nätet. 'Får man göra det?' Ja, det får man. Men för den skull heter man ju inte det. Sverige har ändå en liberal lagstiftning, jämfört med många andra länder. I Tyskland eller Holland är det helt kört om du vill byta efternamn.
Ännu lättare
Och snart blir det ännu enklare. Nästa år kommer den nya namnlagen som bland annat innebär att man får byta till ett annat efternamn om fler än 2 000 personer heter så. I dag är det inte tillåtet, om inte samtliga bärare ger sin tillåtelse.
– Då kommer ganska många namn att bli lediga, samtidigt som väldigt många namn fortfarande kommer att vara skyddade.
Vad får man byta till?
* Vid byte av efternamn måste alltid ett skäl uppges.
* Om man väljer en död släktings namn tillämpas praxis. Numera säger denna praxis att PRV ofta godkänner namn som bars av en släkting fyra generationer bakåt, det vill säga av exempelvis mormors mormor eller farmors farmor.
* Det är inte tillåtet att byta till ett efternamn som redan bärs av andra, såvida inte samtliga namnbärare har godkänt detta.
* Utdöda släkters efternamn går det ofta bra att byta till, förutsatt att detta efternamn inte är ”allmänt känt”.
* PRV:s beslut går att överklaga till patentbesvärsrätten.
Källa: PRV (TT)