Foto: SVT Arkiv

Sverigedemokraterna största parti i Malungsfors

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev det största partiet i riksdagsvalet i Malungsfors.

Partiet fick 32,1 procent av rösterna.

Det visar valnattsresultatet där distriktet blev ett av de första att bli färdigräknat i Dalarna.

Partiet ökade med 9,2 procentenheter jämfört med förra valet.

Socialdemokraterna är största förlorarna i Malungsfors med en minskning på 9,5 procentenheter jämfört med valet 2014.

 – Det här är inte förvånande, säger Mats Larsson (SD) som är första namn på partiets lista till kommunvalet som som själv är bosatt i just Malungsfors.

 – Folk här har ju sett att den stora lokala ledaren som varit socialdemokraten Kurt Podgorski från Malungsfors har misslyckats med politiken här i Malung som resonerar man lika i riksdagsvalet.

Mats Larsson tror också att det spelar stor roll att partiet har en lokalpolitiker som han själv som profilerat sig inom politiken just inom Sverigedemokraterna.

 – Jag och folk i allmänhet röstar på oss för att de har ett förstanamn från orten. Det är skamligt att man nonchalerar ett parti som har närmare 20 procent, säger Mats Larsson.

Också i Yttermalungs valdistikt blev Sverigedemokraterna största parti med 32,3 procent av rösterna. Där fick socialdemokraterna 31,0 procent av röstarena till riksdagsvalet.

Så röstade Malungsfors:

SD: 32,1%

S: 28,5%

M: 12,1%

V: 9,1

C: 7,8%

KD: 4,3%

L: 3,8%

MP: 1,3%

ÖVR: 1,0%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.