Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är det i kallaste laget” – se mer från det kyliga badhuset i Särna där besökarna nu får gratis entré då vattnet är kallt. Foto: Sofie Lind/SVT

”Svinkallt” men gratis att bada i Särna – konsekvensen av hyrestvist

Uppdaterad
Publicerad

Sedan innan jul har det varit kallare än vanligt i simbassängen i Särna, vilket lett till att vattengymnastiken ställts in helt och att besökarna blivit färre.

Anledningen är en hyrestvist mellan Älvdalens kommun och fastighetsägaren som de hyr av.

– Vi har varit tydliga med att vi inte kan acceptera detta, säger Thomas Kjellson, vd för det kommunala bolaget Norra Dalarnas Fastighets AB.

Besökarna i simhallen tycker att bassängen är kall.

– Svinkallt! Den låga temperaturen har skrämt bort många barnfamiljer, säger besökaren Margareta Lycke som simmar flera vändor i den mindre bassängen, men som ändå måste gå upp efteråt för att värma sig.

Oklart varför temperatur sänktes

Kommunen hyr delar av fastigheten där simhallen finns. Ägaren är ett privat företag.

Enligt Thomas Kjellson är det oklart varför temperaturen i bassängen plötsligt sänktes innan jul.

– Vi försöker dels göra gällande att fastighetsägaren inte får sänka temperaturen, men jobbar också med att se om det är möjligt att betala för att höja temperaturen, och vad det i så fall skulle kosta, säger Thomas Kjellson.

Förhandling pågår

Nu sitter kommunen och bolaget i förhandlingar inför det nya hyresavtalet. Förhoppningen är att vara överens så snart som möjligt.

SVT har varit i kontakt med fastighetsbolaget som inte vill kommentera pågående förhandling, men som menar att en dialog pågår med kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.