SVT åtalsanmäls för drönarflygning i Fulufjället

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna bedömer att SVT under inspelningen av programmet ”Det stora fågeläventyret” har flugit drönare på låg höjd i Fulufjällets nationalpark, i Älvdalens kommun. Något som kan ha utsatt sällsynta arter för fara.

I nationalparken häckar den sällsynta jaktfalken, varför drönarflygningen misstänks utgöra brott mot artskyddsförordningen. Länstyrelsen har nu åtalsanmält SVT, då de inte ansökt om tillstånd.

Produktionsbolag använde drönare

Det var när tv-programmet ”Det stora fågeläventyret” spelades in där, som delar av programmet gjordes med drönare i nationalparken.

Jaktfalken är skyddad enligt artskyddsförordningen, och häckar vid Njupeskärs vattenfall inne i parken. Länsstyrelsen befarar att SVT stört jaktfalken när de flugit med drönaren på låg höjd i just det området.

”Naturligtvis ska vi följa lagar”

– Jag har läst åtalsanmälan och skaffat mig en bild av läget. Vi behöver skyndsamt titta på det här tillsammans med programmets producenter, säger Bengt Strömbro, ansvarig utgivare, Det stora fågeläventyret, SVT.

– Naturligtvis ska vi följa de lagar och regler som följer med visad hänsyn till djur och växtliv, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Länsstyrelsen hävdar i sin åtalsanmälan att de enligt miljöbalken ska anmäla överträdelser till polis- eller åklagarmyndighet, om det finns misstanke om brott.

LÄS MER: 3,6 miljoner från EU ska locka fler till Fulufjället

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.