Ulf Back och Sofi Silwerbrand jobbar på rörmokarföretaget i Rättvik. De blev nyfikna på SVT:s fikaturné. Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT fortsätter fikaturnén – hamnade hos rörmokare i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

SVT fortsätter sin fikaturné för att pejla läget inför valet och få reda på vilka frågor som är viktiga. Ett rörmokarföretag i Rättvik bjöd in till sitt fikabord.

– Vi vart nyfikna, säger Ulf Back, som äger Rättviks VVS.

– Det pågår mycket intressanta diskussioner i fikarummet, säger rörmokaren Sofi Silwerbrand.

Diskuterat bonus malus

En fråga som diskuterats runt bordet är bonus malus, ett politiskt beslut som gäller bilar som registreras efter 1 juli. Bilar med låga koldioxidutsläpp, som elbilar, får bonus genom sänkt skatt. Dieselbilar får rejält höjd skatt.

– När blev el så jävla miljövänligt? Vi köper kolkraft från Tyskland och så vidare, säger Ulf Back, som tycker att politikerna ändrar sig titt som tätt.

– Det är inte många år sedan politikerna sa att vi skulle köpa dieselbilar för att det är så låga utsläpp. Nu ska vi snart inte få åka dieselbil längre, säger han.

Har fått flera konkreta exempel

Enligt personalen är elbilar ingenting för landsbygden, och när de dieseldrivna servicebilarna blir dyrare kommer det i slutändan att drabba kunderna, menar företaget.

– Det har varit jätteintressant, vi har fått flera konkreta exempel på hur politiska beslut på riksplanet påverkar människors vardag, både i privatlivet, men också när det gäller att driva ett litet företag på landsbygden, säger Kajsa Gudmundsson, inrikeschef på SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer