SVT:s Luciamorgon sänds från Tällberg: ”En stor och viktig uppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Till Tällberg och Siljans strand får svenska folket följa med för att se luciatåg i år. Elever vid Musikkonservatoriet i Falun står för luciatåget som visas i SVT morgonen den 13:e december. Även en barnkör från Kulturskolan i Falun deltar.

Längst fram luciatåget går 19-åriga Tuva Hedelin som lucia. Hon går den eftergymnasiala utbildningen på Musikkonservatoriet i Falun med klassisk inriktning, där hon har fiol som sitt huvudinstrument.

– Det känns ju jättespännande och jättekul. Det är en ära verkligen. Det är en stor och viktig uppgift och jag är jätteglad att jag får göra det. Jag har varit lucia när jag var yngre, men det här är det största jag gjort, berättar hon.

Fick luciabesked på födelsedagen

Tuva Hedelin, 19, är årets lucia i Luciamorgon på SVT. Foto: Hilla Aspman/Warner

Under hösten har de tränat intensivt och lagt ner många timmar på sångövning.

– Alla har lagt ner jättemycket tid och engagemang. Den här SVT-kören har övat flera gånger i veckan och de individuella sånglektionerna som vi har var och en har också gått till att öva luciasånger, så det har gått åt mycket tid, men jag tror alla är överens om att det varit värt det, berättar Tuva Hedelin.

Under Luciamorgon sjunger också Malin Foxdal och artisten Bjoern. Anders Nygårds spelar fiol, Bianca B Linderholm spelar cello och Mattias Perez gitarr.

Vill du få ett litet smakprov från Luciamorgon i Tällberg? – 30 sekunder med bilder på luciatåget ser du i klippet ovan.

Då sänds SVT:s Luciamorgon från Tällberg

Luciamorgon kan du se i SVT Play och SVT2 måndag 13 december klockan 07.00 med repris i SVT2 kl 18.30 och i SVT24 kl ockan 20.00 samma kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.