Sydstatsflaggan bannlyst vid cruising

Uppdaterad
Publicerad

Flaggan är kontroversiell och diskussionen om förbud eller ej har nu tagit ny fart.

Den amerikanska sydstatsflaggan förknippas ofta med raggarkulturen, och är därmed ett ganska vanligt inslag på Classic Car Week i Rättvik. Men den ses också ofta som kontroversiell då den under Amerikanska inbördeskriget användes av de sydstater som ville behålla rätten till slavarbete.

Den har också väckt debatt efter den brutala dödsskjutningen i Usa för två veckor sen, där nio afroamerikaner mördades i en kyrka. Efter det har flaggan i allt större utsträckning börjat bannlysas och bojkottas.

Classic Car week

Och av Classic Car Week har flaggan bannlysts på de platser där organisationen är ansvarig sedan nästan 15 år tillbaka.

Men på de platser som kommunen upplåter för marknadsstånd och dylikt finns det inga uttalade begränsningar av användande och försäljning av flaggan.

– Officiellt har det ju inte varit en rasistisk symbol på samma sätt som andra typer av flaggor. Och nu när det här har hänt så kommer frågan att diskuteras, säger Lars Enlund, chef för samhälls -och utvecklingsförvaltningen i Rättvik.

Han säger också att frågan kommer att tas upp i kommunfullmäktige, innan nästa Classic Car Week äger rum.

– Det krävs ett politiskt beslut som ska antas i kommunfullmäktige om en ny policy, och det ser vi fram emot efter de förberedande arbetena under hösten, säger han.

Trots att Classic car week har haft ett förbud i 15 år tycker Lars Enlund inte att kommunen är sent ute med att se över frågan.

– Jag känner inte till att någon annan kommun i Sverige har ett generellt förbud. Vi har inga andra generella flaggförbud och det här är någonting som är ganska så nytt när vi ser på vad som hänt i Usa i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet