Bråttom att få till lösning för Dalabanan

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga höghastighetståg mellan storstäderna, kan också ge en möjlighet att rusta upp Dalabanan.

Just nu diskuterar landets toppolitiker om det ska byggas höghastighetsbanor mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

Samtidigt förfaller delar av de befintliga järnvägsnätet, som Dalabanan, där sträckan Hedemora – Uppsala är i akut behov av upprustning.

Dalarna – Dalabanan

– Nu finns en unik möjlighet att få loss pengar till en upprustning av Dalabanan, säger Erik Westholm, professor i regional utveckling.

Det är bråttom

– Ingen rikspolitiker är beredd att offra det befintliga järnvägsnätet för att bygga höghastighetsbanor, den satsningen vill man göra utan att det får konsekvenser för järnvägsunderhållet på andra ställen, säger han.

Det Erik Westholm efterlyser är att de politiska partierna ska agera för Dalabanan. Det är bråttom. Höghastighetsbeslutet tas redan i år, sen blir det svårt att få loss några pengar tror han.

– Vi har ju riksdagsmän härifrån, de måste agera i sina partier. Och gärna ta hjälp av regionen, högskolan och näringslivet. Men tiden är knapp, det är nu det måste ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalabanan

Mer i ämnet