Tåg-avtalet kan spåra ur

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade leasingavtalet av tåg som flera landsting slutit med tågbolaget Transitio och amerikanska investerare, är åter i gungning.

En av de banker som ingår i avtalet har fått sänkt kreditvärdighet. Något som kan komma att kosta landstingen miljoner.

– Det är ju trist såklart, men vi hoppas på en lösning, säger Landstinget Dalarnas finanschef Mats Erkes.

Landsting skatteplanerar

Transitio har inlett förhandlingar med den amerikanska motparten för att försöka lösa situation. Antingen kan motparten godta bankens lägre kredivärdighet, eller så ersätts banken med en ny. Samma sak hände 2008 och då gick Svenska Handelsbanken in som ny bankgaranti, sedan en amerikansk bank fått sänkt rating. Det kostar landstingen som är med i avtalet två miljoner om året fram till 2014. Risken är nu att landstingen nu får betala en liknande summa i många år framöver.

– Det värsta som kan hända är ju att motparten säger upp avtalet. Då blir det ju betydligt dyrare. För Dalarnas del handlar det totalt om 65 miljoner kronor. Men bedömningen är inte att det handlar om ett worst case senario, säger Landstinget Dalarnas finanschef Mats Erkes

Nitton landsting äger gemensamt Transitio. Bolaget har gjort flera affärer i USA som utnyttjat ett kryphål i amerikansk skattelagstiftning. Leasingavtalen som landstinget har går ut först år 2029.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsting skatteplanerar

Mer i ämnet