Nästan 27 kilo koppar stals på den drygt två kilometer långa sträckan. Foto: SVT

Tågen stannade efter kopparstöld – nu döms fyra personer

Uppdaterad
Publicerad

I somras stoppades tågtrafiken mellan Säter och Borlänge i flera dagar efter en omfattande kopparstöld. Nu döms fyra personer, en av dem till fängelse, för grov stöld och sabotage.

Det var i början av juli i år som nästan 27 kilo koppartråd stals längs järnvägen vid Ugglebo i Säters kommun. Stölden påverkade tågtrafiken på sträckan under flera dagar.

Nu döms fyra personer för grov stöld och sabotage. En man döms till ett års fängelse, en annan man och en kvinna får villkorlig dom och en fjärde person, som är minderårig, döms till ungdomstjänst.

Koppartråden stals på en sträcka som var 2,2 kilometer lång och driftjordar, kablar och ledningar ska ha förstörts vid stölden.

En av de fyra personerna har erkänt gärningarna, men hävdat att det rör sig om stöld av normalgraden, de övriga tre har nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.